Boulebanan

boulebanan

Uppe vid dansbanan ligger boulebanan.  Alla är välkomna att spela, gammal som ung, nybörjare eller proffs. Boule är ett spel som alla kan delta i, det går snabbt att lära sig och sägs ta en livstid att behärska.

Boule på 1 minut!
Tar en minut att lära, en lektion att fördjupa men, om du vill, ett helt liv att utveckla. Här lär du dig grunderna.

Regler, 15 sekunder
Boule går ut på att kasta dina klot närmast lillen. Det börjar alltid med att varje lag kastar varsitt klot, sen spelar alltid det lag som ligger längst ifrån lillen. När alla klot är kastade så får det lag som ligger närmst ett poäng för varje klot som ligger närmare än motståndarlagets bästa klot. Bara ett lag får poäng i varje omgång och vinnaren börjar att kasta ut lillen i nästa omgång. Först till tretton vinner.

Lagindelning, 10 sekunder till
Man spelar alltid i två lag mot varandra:

  • Trippel, spelas tre mot tre, med två klot var
  • Dubbel, spelas två mot två, med tre klot var
  • Singel, spelas en mot en, med tre klot var

Fördjupningskurs, 35 sekunder

Fötterna
Stå med båda fötterna inuti ringen och i spelets riktning, tänk på jämvikten. Väldigt enkelt i teorin men lätt att glömma. Det är lätt att börja vrida sig mot baren, men var lugn allt har sin tid.

Knogarna
Se till att knogar och fingertoppar riktas ”uppåt” mot himlen när klotet har lämnat handen. Kanske vinka till motståndaren när handen ändå är i position?

Armen
För att skjuta/knocka bort: Pendla armen så långt bak det går och släpp sedan klotet i axelhöjd. Då förlänger du bågen på skottet och får bättre träffsäkerhet. Låt handen stanna högt tills långt efter klotet landat för att se cool ut.

Hjärnan
Fokusera när du kastar. Boule är en blandning av koncentration, teknik och taktiksport. Subtila psykningar för att bryta det andra lagets fokus är en konstform i boule.

Dödlinjer och sargen
Klot som passerar linjerna är döda, det betyder att ni plockar bort klotet för resten av rundan. Samma sak med klot som touchar sargen.

Lillen död
När lillen tar i sargen eller passerar snöret så skall ny omgång startas. Har bägge lagen okastade klot kvar när lillen dör så blir det 0p. Däremot om bara ett lag har okastade klot kvar så får dessa poäng för varje klot de har kvar oavsett vilket lag som orsakat denna katastrof.

Informationen är hämtat från Boulebars hemsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*